Trening i efekt- suplementacja

o treninguUbranie sportowe to nieodłączna część każdego sportu i każdy sport ma 'swoje' ciuchy. Wybór takiego ubioru może pozytywnie wpłynąć na nasze dobre samopoczucie podczas ćwiczeń, a co za tym idzie, może wpłynąć na efekty tr

Trening i efekt- suplementacja Dobrze jest kupować u oficjalnych dystrybutorów konkretnych odżywek. Pozwala to zagwarantować wysoką jakość produktu przy jego niskiej cenie. Świetnym przykładem jest .

Jak ubrać się do treningu

Ubranie sportowe to nieodłączna część każdego sportu i każdy sport ma 'swoje' ciuchy. Wybór takiego ubioru może pozytywnie wpłynąć na nasze dobre samopoczucie podczas ćwiczeń, a co za tym idzie, może wpłynąć na efekty treningu.

Warto wybierać ciuchy i bieliznę termoaktywną, ponieważ pozwala ona na dobre odprowadzenie wilgoci przy zachowaniu dobrej temperatury ciała. Słowem trudniej się przegrzać czy też przeziębić. Takie sportowe ubranie ma być przede wszystkim wygodne i dobrze dopasowane, nie może krępować ruchów ani uwierać.


Jak korzystać z BMI

BMI jest bardzo prosty w użyciu, jest jednak dosyć niedokładnym wskaźnikiem niedowagi i nadwagi oraz ryzyk chorób z nimi związanych. Kulturyści mogą mieć BMI wskazujące na skrajną otyłość, posiadając jednocześnie bardzo mało tkanki tłuszczowej. Z drugiej strony, BMI zupełnie zdrowych, szczupłych i wysokich lekkoatletów może wskazywać na skrajną niedowagę (np. BMI Yohanna Diniza przy wzroście 185 cm i wadze 59 kg wyniesie 17,24). Związek między wielkością wskaźnika a ryzykiem chorób różni się między populacjami o różnych proporcjach ciała. I tak wśród Azjatów ryzyko cukrzycy jest znacząco wyższe przy niższych wartościach BMI3. Zawartość tłuszczu w organizmie jest też wyższa u kobiet, niż u mężczyzn przy normalnej masie ciała. W przypadku kobiet tkanka tłuszczowa odpowiada za płodność i dojrzewanie płciowe.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Wskaźnik_masy_ciała


Węglowodany dla sportowców

Węglowodany stanowią najważniejszy składnik diety, ponieważ są podstawowym źródłem energii dla pracujących mięśni. Sportowcy stale narażeni są na niedobory tych składników, co powoduje spadek wydolności i zmęczenie. Podstawą jest założenie, że po zaspokojeniu zapotrzebowania organizmu człowieka na białko i tłuszcz, pozostałe potrzeby energetyczne zostaną pokryte przez węglowodany.

Oprócz funkcji energetycznej, węglowodany spełniają ważną rolę w organizmie. Dostateczna ilość sacharydów w pożywieniu jest niezbędnym warunkiem prawidłowych przemian tłuszczów i białek. Czynnikiem, który może zakłócić przebieg przemian węglowodanowych i tym samym tłuszczu i białka jest nadmiar tiaminy.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Zapotrzebowanie_energetyczne_dla_sportowców